wie ik ben

Marlies Smeenge (Arnhem, 1993) begint haar studieloop op het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, als student woordkunst. Ze leert er Vlaams spreken en ontdekt haar fascinatie voor de schijnbaar normale mens waar een interessant of inspirerend verhaal achter schuilgaat. Ze vervolgt na drie jaar haar studie aan de Nederlandse Filmacademie, waar ze haar oog voor unieke en markante details in het dagelijks leven verder verfijnt.

Haar derdejaars documentaire Anita’s roedel (2018) was te zien bij Makers van morgen, en werd geselecteerd en genomineerd bij festivals in binnen en buitenland (Go Short, Docfest Maastricht, Mecal Pro Barcelona).

In 2019 studeerde ze af aan de Nederlandse Filmacademie als documentaire regisseur. Haar afstudeerfilm Traag naar de Hemel (2019) is een licht komisch, observerend portret van de laatste drie Zusters Norbertienen en hun dwergkeesje Skippy. Zo goed en zo kwaad als dat nog gaat, vieren ze de decemberfeestdagen in hun gigantische moederhuis.

Haar meest recente documentaire The Ballet of Service (2020), waarin we een inkijkje krijgen in de opleiding van een groep butlers in spe op The International Butler Academy in Zuid-Limburg, won onder andere The Grand Prix Documentary bij het Mecal Pro festival in Barcelona, en tourt op dit momentlangs nationale en internationale filmfestivals.

Op 8 februari wordt haar nieuwste documentaire Door de Bomen (2022) uitgezonden op NPO2. De film gaat over de zeventienjarige, hoogbegaafde natuurliefhebber Tim, die na twee jaar thuiszitten voor het eerst weer iets schoolachtigs gaat proberen. De film is onderdeel van het talentontwikkelingstraject Teledoc Campus.

Naast langere documentaires maakt Marlies ook documentaire commercials en branded content. Zolang er maar een persoonlijk, relevant en menselijk verhaal te vertellen is, dat bij voorkeur bijdraagt aan een begripvollere wereld.

Marlies’ werk kenmerkt zich door een hoog empathische gehalte gecombineerd met een subtiel komische en lichte toon.